mandag den 5. marts 2018

At sætte ord på barnet


Positiv ledelse
‘Positiv ledelse’ er et andet grundlæggende element i Marte Meo. Ved ledelse forstås, at man som forældre tager ansvaret for at vise vejen og sætte nogle tydelige rammer, som barnet kan navigere efter. Og med positiv menes at det bliver gjort i en respektfuld tone og som guidninger i stedet for irettesættelser. Det betyder at man fortæller barnet, hvad det skal gøre (i stedet for, hvad det skal holde op med) og anerkender, når barnet så har gjort det. Det betyder IKKE, at barnet skal have sin vilje eller at man som forældre altid skal være positiv. Man må godt være sur og træt og alt det mennesker er, bare barnet forstår, at mors reaktioner fx handler om hendes dag, der har tappet for energi.
Forældre hjælper børn til at høre efter, hvis de guider og fortæller barnet helt konkret, hvad det skal gøre. I klippet siger mor fx “sætte dig ned på numsen” og Louis gør det. Derefter bekræfter hun; ‘Tak’. Det giver lyst til samarbejde, når Louis mærker, at hans anstrengelser bliver værdsat.

Skulle mor i klippet her være endnu mere tydelig, skulle hun komme med en anvisning i stedet for et spørgsmål. Børn tager ledelsesspørgsmål bogstaveligt, og tror de har et valg, hvilket kan lede til protester, når de finder ud af, at det har de faktisk ikke. Så ingen spørgsmål, bare anvisninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar